Nana, de man van Emelia is een boerenzoon die in het bezit was van een oude cacaoplantage in het dorpje Asukese, ongeveer een uur rijden vanuit Asuadei. Sinds zij getrouwd zijn, stelt Nana zijn plantage ter beschikking van onze school. De afgelopen jaren hebben wij Nana geholpen om deze oude plantage op te knappen. Zo worden er constant nieuwe boompjes aangeplant die door de goede zorgen van Nana en zijn team langzaam maar zeker uitgroeien tot een bloeiende plantage.

De grote meerderheid van de planten op deze plantage zijn cacaobomen maar daarnaast zijn er allerhande fruit en groenten, zoals bijvoorbeeld bananen te vinden op het stuk land. Er kon ondertussen ook een kleinere plantage met sinaasappelbomen aangekocht worden. Deze variaties zorgen niet alleen voor meer inkomsten maar leveren ook voedingsproducten die in de school zelf gebruikt kunnen worden om eten te maken voor de kinderen. Alles wat we niet hoeven aan te kopen zorgt er ook voor dat de kosten laag blijven. Dit brengt op het einde van de rit dus evenveel op als de winst van producten die we verkopen.

De eerste jaren werd er vooral in de plantage geïnvesteerd maar in 2015 zagen we voor de eerste keer een kleine winst. We voorzien dat deze winst de volgende jaren zal blijven stijgen en binnen een drietal jaren een vaste inkomstenbron kan vormen voor de school. Om de koste te drukken, droogt Nana ook zaden de cacaovruchten die hij dan laat ontkiemen tot nieuwe boompjes die later op de plantage geplant kunnen worden.

Ondertussen gaan wij door met kleine investeringen in materialen wanneer dit nodig is. En Nana en zijn team blijven zich volop inzetten om te tonen dat er met hard werken veel bereikt kan worden. Zelfs de kleinsten helpen mee in het oogstseizoen!