Op 18 oktober 2010 openden Emelia en haar man Nana een school in Asuadei, een klein dorp in Ashanti Ghana, ongeveer 50 km van Kumasi. Ze noemden de school ‘Willy-Taylor Academy’ naar de twee eerste vrijwilligsters. Door met deze school te starten volgde zij in de voetsporen van haar vader, Kwabena Boateng. Hij bouwde reeds een school in Esaase, ongeveer 30 km van Asuadei. Leerlingen zijn welkom vanaf de kleuterklas tot en met Junior High Form3, wat vergelijkbaar is met het derde middelbaar in België.

Emelia en Nana gaven hun ‘luxe’ in Esaase op om te verhuizen naar een klein huisje op het platteland. Hier was geen stromend water en amper elektriciteit. Op dat moment hadden zij twee zonen. De vierjarige Nana bleef in Esaase omdat hij daar al naar school ging. Kwabena, anderhalf jaar oud, kwam mee naar Asuadei. Ondertussen hebben ze vijf zonen die allemaal in Asuadei wonen.

Nana

Kwabena

Sam

Ben

Lewis

Emelia kan rekenen op een lokaal team van medewerkers om haar te helpen. Op dit moment bestaat het team uit 10 leerkrachten, 1 hoofdleerkracht, 1 chauffeur en 2 keukendames. Naast deze mensen kan zij ook altijd rekenen op lokale professionals voor verschillende werken zoals metsen, onkruid wieden, daken plaatsen,….

Daarnaast wordt ze ook gesteund door het lokale dorpshoofd en verschillende vrijwilligers uit het dorp.

 

 

Het belangrijkste? De school heeft momenteel ongeveer 250 kinderen. Omdat we de aanwezigheid van sport ook belangrijk vinden voor deze kinderen zijn er vier voetbalteams samengesteld. Van links naar rechts hebben we Primary Boys, Primary Girls, Junior High Boys en Junior High Girls.

Hun doel was eenvoudig. Ze wilden zoveel mogelijk kinderen in het gebied rond Asuadei de kans geven om naar school te gaan. Staatsscholen zijn gratis in Ghana maar de kwaliteit is spijtig genoeg ondermaats. Er zijn ook tal van privéscholen maar deze zijn zo duur dat de meeste ouders in onze streek de inschrijvingsgelden niet kunnen betalen.

Emelia en Nana wilden het anders aanpakken. Elk kind was en is nog steeds welkom in hun school. In het begin was er slechts één blok met zes klaslokalen, een soort van sanitaire ruimte en een speelplaats. Na een aantal maanden werd het duidelijk dat de bestaande klassen niet voldoende waren. Met de hulp van Joke konden ze starten met de bouw van zes nieuwe klaslokalen. De samenwerking met Akwaaba Asuadei zorgde er voor dat nog vele projecten volgden. Voor meer informatie kan je terecht op onze ‘Projecten’ pagina.

Niet enkel Akwaaba Asuadei zorgt voor ondersteuning van de school. Ze krijgen ook hulp van andere vrijwilligers die zelf een tijdje op de school verbleven. Om hen te eren hebben we ook de Amerikaanse vlag geplaatst op het schooldomein.