Bij het openen van de school eind 2010 was er geen keuken aanwezig op het schooldomein. Koken gebeurde gewoon buiten op een open vuur. Bij slechte weersomstandigheden, denk maar aan het regenseizoen, werd het moeilijk om op deze manier te blijven koken.

Al snel kwamen er meer kinderen naar school en ontstond de behoefte om een aparte ruimte te hebben waar het kookgerei bewaard kon worden. Dit werd opgelost door de bouw van een keuken die nog steeds gebruikt wordt, al kan je betwisten of het gebouwtje de naam keuken wel waardig is. De huidige constructie bestaat namelijk uit enkele houten planken en een simpel platen dak. Omdat er binnen op een houtvuur gekookt wordt zijn de planken zo vastgemaakt dat deze niet mooi aansluiten en de rook zo weg kan. Dit zorgt er echter voor dat vuil de keuken kan inwaaien.

Door de talloze gaten en het gebrek aan deuren hebben de kippen, katten en honden een vrije toegang tot de keuken. Op het gebied van hygiëne laat de keuken dus heel wat te wensen over. Men probeert wel om alle dieren uit de kookruimte te houden maar er is natuurlijk geen constant toezicht. En wie vindt het fijn dat een geit aan zijn middagmaal snoept?

In 2015 zorgden we er voor dat er elektriciteit voorzien werd in de keuken. Hierdoor kon er een kleine koelkast geplaatst worden om bepaalde etenswaren te beschermen tegen de warmte en de dieren. Er werd ook verlichting geïnstalleerd om het koken in de vroege ochtend en late avonden gemakkelijker te maken. Deze verlichting zorgt echter weer voor een constante aanwezigheid van insecten wanneer het donker is.

Begin 2016 opende het internaat op onze school. Hierdoor verblijven er nu constant kinderen en moet er ook ’s ochtends en ’s avonds voor heel wat meer personen gekookt worden. Dit wordt hoe langer hoe meer een enorme opgave in de kleine ruimte. Ook opbergruimte is niet langer toereikend en voldoet niet aan de hygiënische normen.

Om de kwaliteit van het eten te verbeteren en het werk voor onze kookvrouwen doenbaar te houden hebben we beslist om een degelijke keuken te bouwen. Dit zou een afgesloten ruimte worden aan de kant van het domein in plaats van midden op de speelplaats, voorzien van elektriciteit en een spoelbak. Daarnaast zullen er ook voldoende kasten en legplanken voorzien worden om alle materiaal dat bij een keuken hoort te kunnen opbergen. De houtvuren komen onder een afdak zodat deze ook bij slecht weer gebruikt kunnen worden.

Naast een keuken was er ook nood aan een refter zodat de kinderen niet meer in de klassen of verspreid over gans het domein moesten eten. Zo voorkomen we enerzijds dat er overal etensresten achterblijven, waar de dieren maar al te graag op af komen en anderzijds hebben de kinderen dan een aangename en hygiënische plaats om hun maaltijd te verorberen.

In september 2017 konden we aan de bouw beginnen. We verwachten dat alles klaar is eind maart 2018 wanneer we zelf opnieuw een bezoek brengen aan de school! Het totale kostenplaatje van dit project bedraagt een kleine 17.000 euro. Dit is veel geld natuurlijk, maar zeker ook een goede en wijze investering in noodzakelijke hygiëne en in de verdere uitbouw van de school en het internaat. Onze school en het internaat zullen dus op een hygiënische en verantwoorde manier klaar zijn om nog meer leerlingen te ontvangen!